Harita mühendisliği denilince genellikle akla ilk gelen, adında da geçtiği üzere haritalar ve harita yapan kimselerdir. Ancak bu mühendislik dalı sadece harita üzerine değildir. Harita mühendisliğinin esas amacı; yüksek doğrulukta hassas konum belirlemektir. Bu amacı gerçekleştirmek için harita mühendisleri, elde etmiş olduğu verileri bilgilere dönüştürerek harita veya haritalar üretmektedir.
Meslek hakkında bir yanlış anlaşılmaya daha örnek vermek gerekirse, kullanılan aleti (total station) örnek verebiliriz. Ölçme çalışması yapılan yerlerde pek çok insan bu alet ile görüntü ve ses kaydı yapıldığını, kısacası film çekildiğini zanneder. Ancak total station ile bahsi geçen işlemlerden herhangi birini gerçekleştirmek mümkün değildir.
Mesleğin ana disiplini olan ölçmede üç adet veriye ihtiyaç vardır. Bunlar;
- Koordinatları bilinen noktalar
- Hat üzerinde belirlenen noktalar arasındaki açı
- Hat üzerinde belirlenen noktalar arasındaki (doğrultu) mesafedir.
Bir harita mühendisi, ölçme işlemini gerçekleştirebilmek için koordinatları bilinen noktalar arasına belirli kurallara uygun olacak şekilde noktalar atarak total station ile bu noktalar arasındaki açı ve doğrultuyu ölçer. Ölçüm sonucunda elde ettiği verilerle koordinatları bilinen noktalar arasına attığı noktaların koordinatlarını hesaplar ve isteğe göre çalışma yapılan arazinin haritasını üretir.
Meslekte, ana disiplin olarak görülen ölçme konusu dışındaki diğer disiplinlere fotogrametri ve jeodezi örnek verilebilir.
Bu disiplinler üzerine çalışma yapıldığında aralarındaki temel fark, veri farklılığı ve verilerin elde ediliş şeklidir. Örnek vermek gerekirse; fotogrametri alanında, drone (İHA) veya uçak ile gökyüzünde uçuş yaparak seri bir şekilde görüntü kalitesi yüksek resimler çekmek amaçlanır. Harita mühendisleri çekilen resimleri uygun bir yazılım programına aktararak resim çekim işlemi yapılan arazinin haritasını üretir.
Jeodezi disiplininde ise genellikle veriler GNSS (Global Navigation Satellite Systems / Küresel Konum Belirleme Sistemleri) yardımıyla elde edilir. Harita mühendisi bu verilere gerekli işlemleri uyguladıktan sonra işlemiş olduğu verilerle bilgi ve harita üretir.
Kısaca özetlemek gerekirse, bir harita mühendisi bu disiplinlerden herhangi birinde çalışma gerçekleştirdiğinde hepsindeki ortak amacı veri elde etmek ve bu verilerle harita üretmektir. Üretmiş olduğu haritalarda da yüksek doğruluk ve hassasiyet amaçlar.